Our Archive

Welcome to your Archive. This is your all post. Edit or delete them, then start writing!

Femibion Macedonia > Blog > 2020 > June

FEMIBION 2 за бремени, од четвртиот месец на бременоста до крајот на периодот на лактација.

Метафолин, фолна киселина, витамини, јод и ДХА (Омега 3).

Ги исполнува специфичните потреби за жената од четвртиот месец на бременоста до крајот на периодот на доење.

ФЕМИБИОН® 2 со Метафолин® и ДХА е наменет за:

 • Бремени жени од 4-ти месец на бременоста
 • Мајки кои дојат

ФЕМИБИОН® 2 содржи 200 µг фолна киселина комбинирана со соодветна количина Метафолин® (вкупно 400 µg пресметано на фолати) со цел да се задоволи зголемената потреба во текот на бременоста и периодот на лактација.

Фолна киселина претставува неактивен облик кој организмот може да го користи кога ензимите ќе ја претворат во биолошки активен облик, метилфолат (Метафолин®).

Секоја втора жена не може во потполност да ја претвори фолната киселина во активен облик.

ФЕМИБИОН® 2 содржи биолошки активен облик на фолати, Метафолин®

кој организмот може веднаш да го искористи.

ФЕМИБИОН® содржи ДХА (докозахексаенска киселина), високо незаситена масна киселина од група Ώ-3 масни киселини во форма на високо концентрирано рибино масло. Единствено морските риби се богати со ДХА, меѓутоа во текот на бременоста и лактација не е доволен внесот.

ДХА, активен облик Ώ-3 масни киселини, придонесува за:

 • одржување на нормална функција на мозокот
 • одржување на нормално функционирање на видот

Важно е плодот како и само што роденото бебе да бидат обезбедени со доволни количини ДХА преку мајката!

Значењето на јод во текот на бременоста:

 • Придонесува за нормално функционирање на нервниот систем
 • Придонесува за нормални когнитивни функции
 • Придонесува за нормална функција на тироидни хормони и нормално функционирање на тироидната жлезда

Значење на останатите витамини:

 • Витамин Б1 придонесува во одржување на нормален енергетски метаболизам и снабдување на организмот со енергија
 • Витамин Б2 придонесува во одржување на нормален енергетски метаболизам
 • Витамин Б6 придонесува за нормален метаболизам на протеини
 • Витамин Б12 придонесува за формирање на крвта и нормално функционирање на нервниот систем
 • Витамин Ц придонесува за формирање на крвно ткиво, за одржување на одбрамбените механизми на организмот и за зголемена абсорпција на железото од храната
 • Витамин Е придонесува за заштита на клетките од оксидативен стрес
 • Биотинот придонесува за нормални мукозни мембрани
 • Пантотенатот придонесува за метаболичките процеси за продукција на енергија
 • Никотинамидот придонесува за одржување на функциите на кожата
 • Фолатот придонесува за раст на плацентата за време на бременоста

Состав:

Витамини:                                                                                      1 таблета               %ПДВ*

Фолати 400 µg од кои:200%
Фолна киселина200 µg100%
Л-метилфолат  208 µg100%
Витамин Б1               1,2 mg 109%
Витамин Б2                                  1,6 mg114%
Витамин Б6                                  1,9 mg136%
Витамин Б12                                                  3,5 µg140%
Биотин                              60 µg120%
Никотинамид                      15 mg  94%
Пантотенска киселина          6 mg100%
Витамин Е13 mg108%
Витамин Ц110 mg138%  
Минерали: Јод                       150 µg100%


*ПДВ- Препорачан дневен внес

                                                                                         1 капсула содржи:                  %ПДВ*

Витамин  E                                                  12mg                           
Докозахексаеноична киселина (ДХА)                            200mg

Не содржи лактулоза и глутен!

Состав на таблети: калциум-Л-етилфолат (Метафолин), фолна киселина, тиамин-мононитрат (витамин Б-1), рибофлавин (витамин Б2), пиридоксин хидрохлорид (витамин Б-6), цијанокобаламин (витамин Б12), Д-биотин, никотинамид, калциум -Д-пантотенат, Д,Л-алфа-токоферилацетат (витамин Е), калциум -Л- аскорбат (витамин Ц), калиум јодид, докозахексаеноична киселина (ДХА), малтодекстрин, рибино масло;

Адитиви: микрокристална целулоза (Е460)- средство за зголемување на волумен, хидроксипропилцелулоза (Е464), Глицерол (Е422) згуснувач, рибен желатин, титан диоксид (Е171), железо оксид (Е172)-боја, магнезиумови солина масни киселини (Е470б), силициум- диоксид(Е 551), средство против стврднување, натриум цитрат (Е331), винска киселина (Е334), лимунска киселина (Е330)-регулатор на киселоста, прочистена вода.

Начин на употреба:

1 таблета и 1 капсула на ден, со вода.

Препорачаната дневна доза да не се надминува.

Пакување:

Кутија со 30 таблети и 30 капсули.

Предупредување: 

Не се препорачува употреба во случај на хипертиреоза и хиперпаратиреоза!

Начин на чување:

Да се чува на температура до 25°С.

Да се чува подалеку од дофат на деца!

Рокот на употреба е означен на пакувањето.

Додатоците на исхрана не треба да се користат како замена за разновидна исхрана и здрав начин на живот!

Прочитај повеќе

ФЕМИБИОН® ЗА БРЕМЕНИ 1 со Метафолин® ги исполнува специфичните потреби на жената во репродуктивниот период, од моментот на планирање се до крајот на третиот месец од бременоста.

ФЕМИБИОН® содржи фолна киселина, Метафолин® – активен облик на фолна киселина кој организмот може веднаш да го користи, 9 есенцијални витамини и јод.

ФЕМИБИОН® 1  е наменет за:

 • Жени кои планираат бременост
 • Бремени жени, до крајот на третиот месец од бременоста

Препорачаниот дневен внес на фолати од 400 µg не може да се обезбеди исклучиво преку исхрана (просечен внес е околу 50%).

Во текот на бременоста се зголемува потребата за фолати.

Фолна киселина претставува неактивен облик кој организмот може да го користи кога ензимите ќе ја претворат во биолошки активен облик, метилфолат (Метафолин®).

Секоја втора жена не може во потполност да ја претвори фолната киселина во активен облик.

ФЕМИБИОН® 1 содржи биолошки активен облик на фолати, Метафолин®
кој организмот може веднаш да го искористи.

Значењето на внесот на фолати во првото тромесечие на бременоста:

 • Спречува неправилности во формирање на невралната цевка
 • Придонесува за раст на плацентата за време на бременоста

Значењето на јод во текот на бременоста:

 • Придонесува за нормално функционирање на нервниот систем
 • Придонесува за нормална функција на тироидните хормони и нормално функционирање на тироидната жлезда
 • Придонесува за нормални когнитивни функции

Значење на останатите витамини:

 • Витамин Б1 придонесува во одржување на нормален енергетски метаболизам и снабдување на организмот со енергија
 • Витамин Б2 придонесува во одржување на нормален енергетски метаболизам
 • Витамин Б6 придонесува за нормален метаболизам на протеини
 • Витамин Б12 придонесува за формирање на крвта и нормално функционирање на нервниот систем
 • Витамин Ц придонесува за формирање на крвно ткиво, за одржување на одбрамбените механизми на организмот и за зголемена абсорпција на железото од храната
 • Витамин Е придонесува за заштита на клетките од оксидативен стрес
 • Биотинот придонесува за нормални мукозни мембрани
 • Пантотенатот придонесува за метаболичките процеси за продукција на енергија
 • Никотинамидот придонесува за одржување на функциите на кожата


Состојки:
 калциум-л-метилфолат (Метафолин®), фолна киселина, тиамин мононитрат (витамин Б1), рибофлавин ( витамин Б2), пиридоксин хидрохлорид ( витамин Б6), цијанокобаламин(витамин Б12), Д-биотин, никотинамид, калциум- Д- пантотенат, Д,Л-алфа-токоферилацетат (витамин Е), калциум – Л- аскорбат (витамин Ц), калиум јодид,малтодекстрин.

Адитиви: микрокристална целулоза (Е 460)- средство за зголемување на волумен, хидроксипропилцелулоза (Е 463), хидроксипропилметилцелулоза (Е 464),глицерол (Е422), модифициран пченкарен скроб -згуснувач, титан диоксид (Е171), железо оксид (Е172)- боја, магнезиумови соли на масни киселини ( Е 470б)  – средство за одржување на влажноста,  титан диоксид (Е171), железо оксид (Е172)- боја, магнезиумови соли на масни киселини ( Е 470б),силициум-диоксид (Е551)- средство против згуснување,натриум-цитрат (Е331), винска киселина (Е334), лимунска киселина (Е330)- регулатор на киселоста .

Состав:                                                             1 таблета          % од ПДД

Фолати400 µg од кои:200% од ПДД
Фолна киселина200 µg100 % од ПДД
Л-метилфолат (еднакво на 200 µg фолна киселина)208 µg100 % од ПДД
Витамин В11,2 mg 109 % од ПДД
Витамин В21,6 mg114 % од ПДД
Витамин В61,9 mg136 % од ПДД
Витамин В123,5 µg140 % од ПДД
Биотин 60 µg120 % од ПДД
Никотинамид15 mg  94 % од ПДД
Пантотенска киселина  6 mg100 % од ПДД
Витамин Ц110 mg138 % од ПДД
Витамин Е  13 mg108 % од ПДД
Јод150 µg100 % од ПДД

Не содржи лактулоза и глутен!

Пакување:

Кутија со 30 таблети.

Начин на употреба:

Се зема една таблета на ден со вода .

Се препорачува употреба од моментот на планирање, во текот на бременоста и се до крајот на третиот месец од бременоста.

Препорачаната дневна доза да не се надминува.

Предупредување: Не се препорачува употреба во случај на хипертиреоза и хиперпаратиреоза!


Начин на чување:

Да се чува на температура до 25°С.

Да се чува подалеку од дофат на деца!

Рокот на употреба е означен на пакувањето.

Додатоците на исхрана не треба да се користат како замена за разновидна исхрана и здрав начин на живот!

Прочитај повеќе